Ροή Rss: www.news247.gr

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος

Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία.
Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Περιβόλι της Παναγίας έχει ονομασθεί το Άγιον Όρος, το μεγαλύτερο μοναστικό κέντρο της Ορθοδοξίας, το οποίο διατηρεί ζωντανή παράδοση ζωής ασκητικής, που υπερβαίνει τα 1.100 έτη.
Οι μοναχοί που ασκούνται στο Όρος αισθάνονται διαρκώς την παρουσία της Παναγίας εμπρός τους να τους εμπνέει, να τους προστατεύει και να τους οδηγεί στις πνευματικές αναβάσεις του.
Η κορυφή του Άθωνα, σαν άλλος τηλαυγής φάρος, ακτινοβολεί διαρκώς και φωτίζει τον κόσμο, που παραπαίει πλέοντας στα σκοτάδια της απιστίας, της άγνοιας και της αμαρτίας. Στις πλαγίες, στις χαράδρες και στις σπηλιές του Όρους, ασκήτευσαν και έζησαν οσιακά χιλιάδες μοναχοί, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Κύριο, αναπνέοντας μόνο για Εκείνον. Αρκετοί από αυτούς έχουν ανακηρυχθεί επίσημα Άγιοι της Εκκλησίας μας. Μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής μας ζωής και ιστορίας υπήρξαν Αγιορείτες μοναχοί, αφοσιωμένοι στον Αρχηγό της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν σπουδαίοι παράγοντες και της ζωής του Έθνους μας.
Σ’ αυτόν τον αγιασμένο τόπο, που όμοιός του δεν υπάρχει άλλος στην οικουμένη, αντηχούν μέρα και νύχτα ύμνοι και δοξαστικά για την Προστάτιδα του Όρους, την Υπεραγία Θεοτόκο, την Αειπαρθένο Μητέρα του Σωτήρος. Ακατάπαυστες είναι οι προσευχές και οι δεήσεις, που αναπέμπονται ευλαβικά στη χάρη της.
Σε κάθε κελλί, σε κάθε σκήτη, σε κάθε σπηλιά και σε κάθε Μοναστήρι παντού δεσπόζει η αγία μορφή της. Η χαριτόβρυτη εικόνα της στολίζει και αγιάζει τον τόπο.
Και παντού οι Μοναχοί έχουν και διηγούνται στους χιλιάδες προσκυνητές του Αγίου Όρους θαυμαστές διηγήσεις για τις θαυματουργές εικόνες της.
Ορισμένες από τις εικόνες αυτές της Παναγίας, που φυλάσσονται στο Όρος, είναι εξαίρετα δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας είτε της Μακεδονικής Σχολής, με κορυφαίο αγιογράφο τον Μανουήλ Πανσέληνο, είτε της Κρητικής Σχολής με κορυφαίο τον Θεοφάνη.
Εμπρός σ’ αυτές τις εικόνες γονάτισαν άπειρες φορές χιλιάδες Μοναχοί, αλλά και άλλοι πιστοί Χριστιανοί και είδαν στη ζωή τους θαύματα εκπληκτικά.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου