Ροή Rss: www.news247.gr

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό

Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό - Κουνήθηκε η Αθήνα [LIVE χάρτης]

Πέντε λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης ολόκληρη η Αττική «κουνήθηκε» από ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό, ενώ λίγα λεπτά μετά ακολούθησε και δεύτερος σεισμός της ίδιας έντασης, στην ίδια περιοχή, καθώς και αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί. Παρακολουθήστε ζωντανά τη σεισμική δραστηριότητα.
Οι δύο πρώτοι σεισμοί έγιναν στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας (76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας) και σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης σεισμών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικου Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Αρχικά, υπήρξαν εκτιμήσεις ότι ο πρώτος σεισμός ήταν 5,5 Ρίχτερ, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν.
Μετά τους δύο σεισμούς, που έγιναν με διαφορά 4 λεπτών, ακολούθησε και τρίτος σεισμός έντασης 3,8 Ρίχτερ. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Εύβοια, τη δυτική Στερεά, την Αττική, τη Θεσσαλία αλλά και την Πελοπόννησο.
Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή συνεχίζεται με έντονο ρυθμό, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις εντάσεως μέχρι και 3,7 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο διπλός σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας φυσιολογική τη σεισμική δραστηριότητα. Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι ο διπλός αρχικός σεισμός ήταν πιθανότατα ο κύριος, σημειώνοντας πάντως ότι το φαινόμενο είναι υπό μελέτη.
πηγη www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου